Bij de wekelijkse boodschappen betrap ik mij er vaak op: het onbewust kiezen van producten. Ik kies al snel de producten die bovenaan liggen, de mooiste verpakking hebben of in de aanbieding zijn. Toch is het erg interessant om rekening te houden met de informatie van het betreffende product.
De informatie over een product staat altijd aangegeven op het etiket. Aan de hand van het lezen van het etiket ontvang je enorm veel informatie over een product, waarbij je in staat bent gezondere keuzes te maken of producten te vergelijken.
Welke gegevens zijn verplicht?
Een etiket voedingsmiddel is vaak voorzien van de mooiste plaatjes, kleuren en logo’s. Echter draait het etiket om de nuttige en belangrijke informatie over het product. Bij de etikettering van levensmiddelen zijn door de jaren heen eisen gesteld rondom het ontwerp van een etiket, zo moet ieder etiket voorzien zijn van bepaalde informatie. Hieronder zullen de verplichte onderdelen in een rijtje worden benoemd.
- Benaming van betreffende product
- De ingrediënten
- De voedingswaarde
- De inhoud of het nettogewicht
- Houdbaarheidsdatum
- De bewaarvoorschriften
- De adresgegevens van de fabrikant, verpakker of verkoper
- Plaats van herkomst
- Alcoholgehalte, indien er sprake is van een alcoholisch product
- Gebruiksaanwijzing, indien dat van toepassing is
Verdere informatie
Uiteraard zal het etiket niet enkel deze informatie tonen. Aan de hand van een tekst als ‘Light’ of ‘0% vet’ proberen de verkopers de klanten over te halen het product te kopen, aangezien zij simpelweg te lui zijn om het etiket aandachtig door te nemen. Toch kunnen deze woorden niet geheel terecht worden gekozen. Het is daardoor, bij het maken van een ‘gezonde’ keuze, essentieel het etiket goed te lezen en door de verleidende teksten heen te kijken. Door het lezen van het etiket zul je een eerlijk beeld krijgen over het product in handen.
Lees hier alles over laptops
Geef een reactie